Matschema
En påminnelse till mig själv när jag ska börja med lchf!
Dag 1:
Frukost: Äggröra, bacon
Lunch: Halv grillad kyckling, featoströra (fetaost, gräddfil, philadelfia, salt, peppar), kokt broccoli med smör och salt
Middag: Lamkotletter, blomkålpuré med parmesan (koka blomkål i buljong, mosa och rör i smör och grädde, salt, peppar och parmesanost)
Dag 2:
Frukost: Tonfiskröra med lök, ägg, majonäs, creme fraiche , avokado
1 burk tonfisk
2 msk fet creme fraiche
1 msk fet majonnäs
Lunch: Stekt lövbiff, äggula, pepparot, keso, avokado
Middag: Grilladde laxkotletter alt hel lax, brysselkål, sås:
Riv skalet på en lime, blanda ner creme fraiche och pressa sen ner limen i såsen
Dag 3:
Frukost: Kokta ägg (löskokta) (2 st fincrisp med smör om man behöver)
Lunch: Sallad med baconkuber, ost och grillad kyckling, dressing: majonäs, senap, gräddfil
Middag: Oxfilé med bearnaisesås och sallad
Dag 4:
Frukost: Omelett med mycket ost, och skinka
Lunch: Gravad lax, kokt broccoli och röra:
gräddfil, chevre, kryddor
Zucchini- och auberginegratäng
Ingredienser
3 st zucchini eller squash
2 st aubergine
4 msk olivolja
3 dl tomatsås
2 dl riven ost
salt och peppar
50 g smör
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Skiva auberginen i cm-tjocka skivor. Skiva även zucchinin i cm-tjocka skivor, ringla olivolja över.
2. Hetta upp en teflonpanna och stek zucchiniskivorna, lägg åt sidan. Stek även aubergineskivorna, salta och peppra.
3. Varva i en ugnsfast form zucchini, tomatsås, ost, aubergine, tomatsås, riven ost o s v. Avsluta med riven ost på toppen. Lägg smöret i klickar överst och sätt i ugnen i 20 minuter.
Dag 5:
Frukost: Grekisk yogurt, hallon, blåbär, solrosfrön, pumpafrön, linfrön
Lunch: Räkröra med pepparrot i avocado
2 avocado
Vira in avocadorna i tidningspapper och låt ligga en dag eller två om du köpt riktigt hårda. Så blir de snabbt mjuka.
2 hårdkokta ägg
250 g skalade räkor
1 dl crème fraiche
½ dl majonäs
1 msk riven pepparrot
1/2 dl hackad gräslök
1 krm svartpeppar
Hacka ägg och räkor, spara några räkor för dekoration, blanda med majonäs och creme fraiche. Rör i pepparrot och gräslök. Smaka av med svartpeppar.
Middag: Skaldjur, skagen, avokado, aioli:
4 dl gräddfil, 4 msk majonäs, 4 vitlöksklyftor, 2 msk torkad persilja, 1 msk torkad basilika, 1 tsk salt. Pressa vitlöken, blanda alla ingredienser.
Dag 6:
Frukost: Grekisk yogurt, hallon och/eller blåbär, solrosfrön, pumpafrön, linfrön
Lunch: Omelette med ost, skinka, champinjoner
Middag: Fiskgratäng:
Torsk, broccoli, squash, soltorkade tomater, matlagningsgrädde, parmesan och riven mozarella.
Dag 7:
Frukost: Avokadomos
1 väl mogen avokado 2dl turkisk yoghurt 4-5 valnötter
Lunch: Cesarsallad med kyckling, bacon, mycket parmesan
Dressing:
· 1 ägg
· 1 msk vitvinsvinäger
· 1 dl olivolja
· 1 krm salt
· eller 1 dl majonäs eller grekisk yoghurt
· 3 sardeller (valfritt)
· 1 tsk dijonsenap
· 0,5 klyfta vitlök
· 4 msk finriven parmesan
· Salt, vitpeppar och lite citronsaft
Middag: Oxfilé med bearnaisesås och sallad
Mellanmål:
Makrill i tomatsås, Babybel, Torkat kött
Fest:
Nötter, ölkorv, jordgubbar, grönsaksdipp.